Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2007 18:09 - Научи се да обичаш...
Автор: timmyd Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3032 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2009 21:31


Понякога в съзнанието ми изплуват спомени.
Понякога сетивността ми е твърде изстрена и тези спомени са изключително живи,сякаш всичко отново се случва...
Днес такъв един спомен се сблъска с мен.
Тъпо е да го споделям тук...:(

Той беше застанал пред него, държеше го за юздите и незнайно защо се обърна и започна да му крещи и  да го дърпа... И понеже то  се опита да тръгне назад, той замахна и започна да го удря с тоягата - по главата, по тялото...То не можеше да избяга, а той не спираше и го налагаше - удар след удар и не го възмутиха нито виковете на хората, нито сълзите на децата. Накрая то просто се свлече пред каруцата... Тогава бях малък и не разбирах много(не че сега разбирам), но реших, че този чичко е много лош.

Защо това изплува в съзнанието ми?
Днес видях група деца. Едното викаше нещо и се смееше, а другите стояха и гледаха към предмет на земята.
Приближих се -
"Виж какво направи"
Това на земята беше остатък от едно малко лястовиче. Вероятно беше паднало от някое гнездо, а детето го беше подгонило и накрая го беше настъпило. Защо? Не знам, може би и то не знаеше, но  се радваше.

Дали това дете е лошо?

Но децата не са лоши...Нали децата са добри?
Добри, но живеейки сред хората, се променят.
(това си е моята теория, може и да противоречи на психологията или на други науки,но аз съм твърдо убеден, че хората се раждат добри, че са изначално добри) Детето не среща родителска ласка, а как да даде ласка и обич тогава?Кой да го научи? Кой да му припомни как се обича?
А след време неговите деца?
И тръгва една лавина в душата ми, коята ме кара да мълча и дълбоко да въздъхна.
Често срещам такива деца - деца без детство и се чудя какво да направя...Те не са виновни, те са ощетени откъм обич...

п.п.Извинявам се за този постинг...






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dana55 - Не , детето все още не е лошо...
04.05.2007 18:18
Мислила съм често за това, че насилието ражда насилие,че ние сме тези, които са ДЛЪЖНИ да учат децата на доброта между тях , към хората, трудно е, но е възможно.
цитирай
2. radalia - Да учим?
04.05.2007 19:27
Не! Просто ние трябва да сме по-добри! А дали сме достатъчно силни и честни за това?
цитирай
3. depressed - ...
04.05.2007 21:12
Винаги съм бил убеден, че някои човеци са по-лоши и от животни. Въобще лошотията и жестокостта са си типично човешки черти. Никое животно няма да нарани или убие без причина, просто ей така. Но един човек...
Този твой спомен го доказва.
цитирай
4. zvezdichka - Мисля си, че
05.05.2007 00:23
много често, ако с едно дете са се отнасяли грубо, зле, без ласки, възпитавали са го като "войник", то малко или много се озлобява и си го изкарва на околният свят. т.е. това което е познало детето в краткия си живот, това може да даде и то... Затова е много важно да показваме обичта си към децата и да бъдем разумни в поведението си мислейки и какво инвестираме за бъдещето на детето...
/п.с. не че имам дете, но споделям неща, които съм видяла и за които съм си мислела/
цитирай
5. анонимен - Разбира се ,че има лоши хора!
05.05.2007 12:29
Но има и деца генетически заложени, много злобни и зли! Имам допир с ткива и ви казвам, че е ужасно да гледаш как дете в пети клас излиза из кожата си ине се владее, нервничи тряска хвърля псува..и то не само в един час, не само пред една учителка!
Мисля, че каквото гледа и слуша в къщи това прави и навън!
Познавам дете, което не е удряно, а се бие като че ли бие животни из училище?!
цитирай
6. wonder - Аз искам да се науча, но...
05.05.2007 13:10
... необвързано! Когато се осмелим да обичаме истински с душата си, се откриваме за болката. Вероятно тя ни изстрелва на други небета. Усмивка. Ведра.
цитирай
7. lilavka - ***
06.05.2007 00:50
Винаги ми е било много чудно, защо деца които са били жертва на насилие или са били малтретирани стават същите като хората които са го правили с тях … та нали са усещали вътре в себе си липсата на топлота , любов, нежност … защо когато трябва да го дадат те на някое друго същество не го правят, а правят точно това което е причинявано на тях и са мразили … ?!? Когато бяхме малки доста време бях свидетел на “ леките шамарчета “ които получаваше братовчедката ми от майка си, / но това е един доста познат метод за възпитание от всички нас и се прием за съвсем нормално, а когато направиш забележка на някой да не постъпва така с детето си , най – често получаваме отговора – “ Не ме учи как да възпитавам детето си ” / сега постъпва по същият начин с нейното дете и когато я питам - защо го прави , не си ли спомня как се е чувствала тя, тя ми отговаря, че се сеща за това чак когато го е направила и много съжалява … И какво от това !?! Защо още преди да си е помислила да го направи или е вдигнала ръката си не се замисли за това и не се спре ?!? … Защото така е свикнала , защото това е първото което и идва да направи и не мисли за съществото което стои пред нея, а просто прави най – лесното - Демонстрира силата си и превъзходството си по най – примитивния и първичен начин – Бой ….
Аз никога не съм посягала и не съм дори и помисляла за това, но така бях възпитана от едни прекрасни, мили и добри хора, които ме научиха как да Обичам … Моята баба винаги казва – “ Не прави неща които не би искал да направят на теб !!!” … и аз се старая да го спазвам …
цитирай
8. tsvetamak - Въздействащо...
06.05.2007 09:53
И аз съм убедена, че децата стават добри или зли благодарение на семейната среда - най-вече, а след това на външни фактори - училище, приятели, предаванията по телевизията, филмите, които гледат и още много други.
Постинга ти е написан с дълбоко чувство на тъга, жал и отчаяние, вълнуващ и трогателен.
Поздрави за това!
цитирай
9. avk - не е тъпо поучително, отрезвя...
06.05.2007 10:03
не е тъпо
поучително, отрезвяващо и страшно е
после ме питай защо не искам деца, не искам да стават изверги, въпреки "обучението" на доброта има една малка частица зло, заложена в нас. и предвид всички около нас, тя се развива, за да се избистри в този малък проклетно гаден човек.
цитирай
10. timmyd - Благодаря на всички за споделеното мнение.
06.05.2007 10:33
За мен наистина човек е изначално добър, но в развитието си може да олошавее.Тезата за изначалната доброта обаче предполага и възможността за връщане към доброто.Но много ме боли ,когато виждам дете,което причинява някому болка.ИМенно затова написах и този постинг- защото само не видяло обич, то може би и не може да я даде, а тя си е в него, само трябва да й позволи да излезе на бял свят.Подобни деца/хора са някакси "инвалидизирани"-затова сложих и песента на ТАТУ.

Днес се сетих за една книга, която много харесвам и ще дам откъс от нея тук:
"Първата история за разделението се появява в древна Персия.След като създава Вселената, богът на времето вижда хармонията около себе си и си дава сметка, че липсва нещо много важно- компания, в която да се наслаждава на цялатата тази красота.
В течение на хиляда години той се моли да придобие син.(...)След като разбира,че е постигнал желанието си, богът на времето се разкайва, знаейки колко крехко е равновесието между нещата. Но вече е твърде късно-синът му е на път да се роди.Едниственото,което успява да постигне, е да раздели на две сина ,който носи в утробата си.
Легендата разказва,че от молитвата на бога на времета се ражда Доброто(Ормуз) и злото (Ариман)-братя близнаци.
Разтревожен, той прави всичко възможно пръв от утробата му да излезе Ормуз, за да следи брат си Ариман и да го възпира, ако той реши да създава проблеми във ВСелената. Но тъй като Злото е хитро и способно на всичко, то изблъсква Ормуз в часа на раждането и Ариман пръв вижда светлината на звездите.
Огорчен, богът на времето решава да даде съюзници на Ормуз:така се появява човешкият род, който ще се бори на негова страна, за да успее той да покори Ариман и да му попречи да завладее света.
В персийската легенда човешкият род възниква като съюзник на Доброто и според традицията накрая ще победи.Векове по-късно обаче се появява друга история за Разделението, като този път версията е противоположна:човекът е инструмент на Злото."
цитирай
11. dragosakos - Не се извинявай!!!!!!!! Няма за какво!
06.05.2007 11:33
Постинга ти е потрисащ, аз поне се потресох. Аз също като секирата се срещам всеки ден с всякакви деца. И добри и лоши, и човечни и злобни. Обяснението ти си го дал. Дефицит!!! Дефицит на всички ценни неща, които би трябвало да даде един родител. Все повече хора смятат, че е достатъчно да си облякъл и нахранил детето си. С това се изчерпва грижата за него/за тях. Обичта все по-често се измерва с пари и купени дрехи или маратонки.Ценности? - няма! Любов?-смях в залата!
lilavka, хората, които са "възпитавани" с бой, "възпитават" по същия начин. Те са научени, че това е нормалното поведение между хората. Ако едно дете всеки ден гледа как баща му бие майка му, вярвай ми, то ще порастне също такъв насилник и утре ще посегне не само на жена си и на децата си, но може би и на собствените си родители! Пази Боже!
цитирай
12. dqvol4e - Наистина,няма защо да се извиняваш!
06.05.2007 14:16
Постингът е изпълнен с истина. Твоята теория е толкова вярна. "Но децата не са лоши...Нали децата са добри?Добри, но живеейки сред хората, се променят" Няма просто как в едно лице, искрено, светло, да се крие лошото. Ама след като пораснат, след като живеят малко и видят какво е наистина живота, променят се. Знам го от опит. Всички го знаят, но рядко се сещат за това. Аз съм късметлийка, защото моята майка е прекрасна. Била ме е, но надявам се, че има ефект в това :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: timmyd
Категория: Лични дневници
Прочетен: 803363
Постинги: 151
Коментари: 1288
Гласове: 11874
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031