Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2007 14:08 - За Духа на празника и Празника на Духа
Автор: timmyd Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1542 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2009 21:38


Всеки празник си има свой особен Дух, който предизвиква различни усещания, мисли, действия:)
А какъв е Духът на Празника на Духа.


Вчера ми споделиха следната мисъл -"Аз нещо не го усещам този празник".Пообясних малко,но като цяло оставих тези размисли за след празника.


И понеже всеки си има различна емоционалност, ще се опитам да споделя моята гледна точка с вас - какъв е и защо този празник за мен .


Малките в “особената възраст” не го “усещат” чак толкова и затова може би се налага да се прилага елементът "задължителност на желанието" :) за присъствие на шествието. А то шествието си е забавно, освен че показва принадлежността ти към определена институция с традиции.


Като начало - малко са народите ,които имат празник на културата, на писмеността, на Духа. Ние сме един от тях. Имаме си и собствена писменост. Тук някой ще припомни споровете за етническата принадлежност на светите братя Кирил и Методий, но това в крайна сметка няма нищо общо :) Има едно компромисно становище за това - че баща им Лъв е грък, а майка им е славянка. Но важното е,че без защитата на Българската държава, тяхното дело би било забравено. Именно тук то процъфтява и се развива. От тук се разпространява и сред останалите славянски народи. А това ,че Българските книжовници развиват доста висока култура и книжовност, е без съмнение и не случайно българската столица е наречена Трети Рим. А след падането на земите ни под османска власт редица книжовници, художници и други деятели на Духа ,които се спасяват от ятагана бягат на североизток и на запад, разнасяйки достиженията на средновековната ни мисъл и изкуство.(за Кирил и Методий писах преди време -http://timmyd.blog.bg/viewpost.php?id=69143  )

Обаче празникът си има и нещо много лично за всеки отделен човек и май и в това се крие част от неговия дух :)

За мъниците от  детската градина е повод да мислят за славното и страшно(зависи от версията на другарчетата) училище и да видят батковците и каките от там :)

За първолаците е ден ,в който получават свидетелствата си за завършен клас и бурна радост – от една страна ,че идва ваканция, а от друга -награда за израстването през годината  и първа успешна стъпка в нелекия път на усъвършенстването.

На същия ден обаче е и  изпращането на дванадесетокласниците –техният бал-край на безгрижните училищни дни(но това не го осъзнават още реално), раздяла с приятелите и начало на самостоятелен живот. С абитуриентите е свързано усещането за атмосферата на Празника ,нали :) Друг е въпросът,че покрай бала се правят големи изцепки с тези пусти бални рокли, които ако питат мен са безумно скъпи, неудобни и никога няма да бъдат облечени отново(разбира се ,ако изобщо останат в същия вид до края на бала)

За малко по-големите , за родителите и бабите, дядовците Празникът е свързан ,от една страна, с децата, внуците и вълненията покрай тях, а от друга, със спомените за отминалото време, от което са запазени само радостните моменти :) За среща със съучениците - вече пораснали и все пак същите.

И май именно това, че всеки усеща Празника по своему , създава и онзи особен негов Дух, предизвикващ радост, грееща усмивка и тук-там някоя скрита сълза.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. estrella - Хубаво:)
25.05.2007 17:45
Честит празник отново:)
цитирай
2. анонимен - истинският празник
26.05.2007 10:02
Нека в този светъл ден да си припомним и да не забравяме делата на видната, изтъкната, високоуважавана, дългогодишна партийно-политическа деятелка другарката Цола Драгойчева!!!
Колко много е направила тази героиня на НРБ за родното образование и култура.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: timmyd
Категория: Лични дневници
Прочетен: 803281
Постинги: 151
Коментари: 1288
Гласове: 11874
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031