Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2007 13:01 - Прабългарската розета и Български национален съюз
Автор: timmyd Категория: Лични дневници   
Прочетен: 13584 Коментари: 14 Гласове:
1

Последна промяна: 20.03.2009 21:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    Докато гледах снощи, а и предната вечер, репортажите по Btv за Български национален съюз, ми направи впечатление това, че камерата на няколко пъти акцентира върху Прабългарската розета, висяща на врата на някои от членовете на Гвардията(или там както се наричат).
    И понеже смятам, че едното(организацията) по един или друг начин ще се свърже с другото(Прабългарската розета), което ще натовари второто с ... някакво ново значение, искам да напиша малко за розетата.
      Самият археологически паметник е открит при разкопки в Царския дворец в Плиска през 1961г от Ст. Ваклинов. По настоящем се съхранява май в НИМ. Представлява бронзова пластина с диаметър малко над 5 см., на едната страна на която има 14 знака( два реда по 7), а от другата страна в центъра - IYI.
    image

image

    В науката не съществува единно мнение нито за значението на руническите знаци, нито за предназначението на самата розета. Тя е оприличавана на:
-емблема на снаряжение(проф. Ст.Ваклинов)
-лунен календар, използван за магически действия и гадания(археолог П.Петрова)
-Знаците са названия на седемте планети(познати в древността) а IYI(който е доста разпространен знак) е свещен (проф.В.Бешевлиев). На подобна теза се спира и ст.н.с. П.Добрев, но той допълва, че чрез имената на планетите се разчита името на древен прабългарски владетел.
-Модел на слънчевата система(проф. Ст.Михайлов, проф. Д.Овчаров)
-Предмет, приканващ да бъде прието християнството(П.Иванов)
-Предмет,който може да се използва в радиестезията, и древното му предназначение е било - компас и часовник(С.Пенчев)
-Предмет, свързан и отразяващ древната религия на българите
-Амулет на късмета съдържащ следните пожелания: надежда, хубост, живот, богатство, разум, здраве, късмет(он-лайн магазините за бижута  )

и много други.

   Предполагам, че БНС(ако така се съкращава) използват този Знак като Български , водещ към древната ни история, в което няма нищо лошо, разбира се. Лошото е,  ако обществото започне да свързва Розетата с Гвардията и всеки, който по друга причина го носи на врата си, бъде приеман за техен съмишленик.
   
  







Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Мда,
21.08.2007 13:44
Руни и прабългарски:)) Възражда се онова, с което историята на българите най-много се гордее: народ от войни. Въпросът е за какво се бием сега? На чия страна и за коя "религия" (свързване)?

Ами ако ни сбъркат с пацифистите?
:)))))))
цитирай
2. viovioi - *
21.08.2007 13:46
Аз одобрявам създаването на такава гвардия.Но е много тънка границата между такава формирование и наказателен отряд.Ако никога не се премине е добре.А този символ ако олицетворява българското,защо не.Но много ми напомня медалите на генералите от Третия Райх.Да няма някакво преплитане и омотаване в символика само. Нека видим първите им акции какъв отзвук ще имат в обществото. Мисля че ще се приемат добре от хората.Поздрави за поста))
цитирай
3. timmyd - Руните и прабългарите :)
21.08.2007 14:01
"Терминът “Руническо писмо” има условен характер и е наимено-вание, възприето от изследователите на писмо, което се появява някъде около ІІІ в. от н.е. и се използва от германските, скандинавските и британските народи, а по-късно в VІ в. и от тюркските народи. Названието е свързано със старогерманския корен “ru" или готското “runa”, означаващо “тайна”, а също и със съвременото немско raunen, означаващо “тайнствен шепот”(Рашо Рашев)
Просто се разширява значението(което е правилно според едни и неправилно според други) и върху "тайнствени знаци" в по-широк смисъл.
цитирай
4. mirchev - ...
21.08.2007 14:41
Проблемът е, че БНС не искат гвардията да е държавна. А това го няма никъде по света.
Каква организация е БНС е ясно за всички - всеки нормален човек, който им посети форума ще разбере...
Униформите им сигурно са с ризи и кубинки от БА, но цялостният изглед, навява 1:1 спомен за една парадна униформа на СС. Използват розетата, тъй като е близка като изглед до някои нацистки символи. Всичко това е видимо с просто око...
Имах удоволствието да наблюдавам една от строевите им подготовки - пълна скръб! :)
Това, което до определена степен ме успокоява е, очевидният факт - те нямат добър водач. И в тази връзка трудно може да се очаква скоро да добият по-висока популярност...
цитирай
5. анонимен - това начинание е спасение за нас,
21.08.2007 15:12
защото сме държавата България, и който иска остава, който не заминава за Турция, Индия, Израел и където си поиска>
цитирай
6. marchemence - хмм...
21.08.2007 15:30
Не ми се нрави особено тая работа, особено като ги видях тия момчета по bTV... Наистина доста се акцентираше на розетата. Те дали са наясно всъщност какво значи... Или просто я използват, за да се изкарат големи родолюбци, наследници на великите ни ханове... Ще видим...

Между другото ето къде може да се прочете повече за последните проучвания за значението на розетата - http://geocities.com/usb_dobrich2/014.pdf
Не знам дали е вярно, но звучи правдоподобно... :-)
цитирай
7. adriiyi - Мога да кажа, че момчетата от БНС са ...
21.08.2007 22:28
Мога да кажа, че момчетата от БНС са наясно със символиката на розетата. Това си е задължително, при положение, че се появяват в общественото пространство. Друг е въпросът, че много хора носят този медальон без да знаят въобще какво означава, просто защото е "карасив". Знакът IYI е на всички нас - българите и се използва от много организации, които едновременно с БНС имат патент за него, по едно време и ЦСКА го използваше, даже и Дим Дуков имаше мераци към него. Дори беше изкоментирал, че "голяма част от прабългарите са били хомосексуалисти". В днешно време, май наистина има пълна свобода на словото!
Аз нося розетата постоянно вече две години, само поради факта, че един БЪЛГАРСКИ ЗНАК. Това не ме прави повече българка, но не и по-малко. Много хора са ме питали (в това число и напълно непознати) с готовност да не получат отговор каква символика има.
Хубаво е, че timmyd е дал това пояснение за хората, които се интересуват, но не намират достатъчно информация:)
цитирай
8. анонимен - О, има нещо лошо в наказателните ...
22.08.2007 00:15
О, има нещо лошо в наказателните отряди ли?
цитирай
9. marchemence - О
22.08.2007 09:53
Има много лошо! Просто, анонимен 10, не го осъзнаваш още. Не сме в 18-ти или 19-ти век, не сме във времето на Cu Clux Clan. Всъщност, то и тогава е било лошо, но хората по-късно са схванали това.
(Апропо, ако ще има някои, кото да се вживяват в ролята на "наказвачи", дали пък не е добре да почнат от политическите изедници, а? Или от мафиотските босове? Или предпочитат расовата омраза за отдушник?)
цитирай
10. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
23.08.2007 15:19
Ти пък ся..Мафия и политици да се бият е прекалено опасно. Толкова по лесно е изненадващо да се скочи на 20тина циганина, да се счупят от бой и да се ометат, за да разправят на следващата вечер в кръчмите подвизите си. И аз не обичам цигани. И аз съм се биол с тях. И ние сме правили малки наказателни отряди...но бяхме малки...а сега пораснахме, станахме трезвомислещи хора...има граници, които не бива да се прекрачват.
цитирай
11. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
23.08.2007 16:22
А това е единственото което са си докарали със създаване на тези наказателни отряди...а всичко е католавина...действие...противодействие...действие...противодействие...и в един момент нищо не може да бъде удържано и никой не може дори да предположи резултата...

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1088502
цитирай
12. анонимен - моля ви
12.01.2008 14:00
някой от вас знае ли превода на тези "иероглифи"
цитирай
13. анонимен - знаете ли. . . . напоследък все по...
25.07.2008 10:12
знаете ли.... напоследък все повече хора срещам които са си окачили оогромни розетки които дори нямат общо с оригинала а ннай-лошото е че дори незнаят какво синволизира тя.малко ми е убидно да го обяснивам на човек който просто си я е сложил на врата без да подозира какво е.
цитирай
14. apollon - За жалост не се дава съответствие ...
23.09.2011 12:09
За жалост не се дава съответствие между общоприетите знаци на планетите и предполагаемите прабългарски еквиваленти на въпросните знаци -така тази теория остава остава недоказана
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: timmyd
Категория: Лични дневници
Прочетен: 803265
Постинги: 151
Коментари: 1288
Гласове: 11874
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031