Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2007 20:07 - Хари Потър, Азис и Бг-образование-то :)
Автор: timmyd Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4133 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2009 21:46


   Днес ходих на кино - въпреки 27-те си години гледах "Хари Потър и ....нещо си(дето не го запомних)". Залата беше предимно с детска аудитория, ама нали аз и М. сме си деца :). Не ми беше за това мисълта...
    Та в "Хари Потър" имаше една зам.-министърка, дето се докопа до ... шефското място в Училището за магьосници :). Като изключим външната прилика с една наша министърка на друг ресор, трябва да отбележа, че мноооооого ми заприличаха действията й на дествията на МОН- то не бяха директиви, то не бе чудо. С главната идея децата да излязат САМО с теоретични знания. Аз министър Вълчев го харесва(Х)м, да не остане някой с погрешно впечатление, защото одобрявам тестовете за седми клас(като се изключи онова с преразказа)и  някои от моментите в Програмата за развитиие, обаче има и редица "дивотии"...за които няма да говоря сега. 
    Та за "Хари Потър" мисълта ми беше, че явно някой от министерството също трябва да гледа филма и да види плачевните резултати от вършене на нещо, без да си запознат с реалната ситуация(или без да се съобразяваш с нея). Тъй де, не знам дали учениците ще започнат да се самообучават,но знам, че голяма част от учителите си вършат с любов работата.... все още. 
     Слушах Доклада за младежта и се чудя защо  им се струва толкова странно на изследвачите и журналистите, че децата знаят за Азис, а не знаят за Дарвин и за корен квадратен, и защо нямали стимул да учат децата. Ми медиите случайно да говорят за Дарвин? Пък Планета си е тийн-идолска  ТВ отвсякъде. А за Азис не те карат да учиш...Не разбирам защо се учудва обществото, че ей тъй някакси не ги влече като едно време децата да учат :) Ами защо забравят, че едно време, ако кажеш нещо на въпреки или отидеш с ненаучен урок или ненаписано домашно - ще си умреш от срам, че и друго може да ти се случи. Не е това само до учителите. Защото като пишеш двойка - те  викат да даваш обяснение:) Или като кажеш да дойде родител в училище, ти казват - "Ми тя майка каза, че докато дойде, ще втасате". 
    И друго исках да споделя - за ромското население - за мен си е много голям проблемът. Защото утре като пораснат тези деца(дето пак според доклада ще са половината от младежта) е МНОГО по-добре да бъдат образовани граждани на страната, а не да живеят в друг "обществено-политически строй"( :) ). То в тази насока са и повечето от реформите на МОН, само дето се получава затворен кръг - децата не ходят в училище, учителите  ходят по махалите 5-6 пъти, и започват да не им пишат отсъствия, защото няма начин да накарат детето доброволно, общините нехаят(?), защото това е проблем на училището. (Тук отбелязвам, че когато учителят пише 5 отсъствия за месец, родителите на детето не взимат 1 месец помощи, което е много хубаво като идея, ако разбира се ядосаният родител не идва в училище с дърво или друго подръчно средство и не заплашва учителите със саморазправа) И в крайна сметка накрая детето остава необразовано за съжаление! А то все пак си е дете - същото като всички деца!!! и утре ще е възрастен, с когото ще живеем.
     Та нищо, че Хари Потър е фантасмагория за деца, там нещата свършват добре. Надявам се и тук. И едва ли има нужда от магия, по-скоро от здрав разум и разумни и целенасочени мерки.



Тагове:   Азис,   образование,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubimetz13 - Всъщност..
30.08.2007 20:48
... мисля си че просто проблема не е чисто български .. образователната идея е такава, че на света не му трябват знаещи, а .. можещи и .... изпълнителни единици
цитирай
2. andreytcho - :))
30.08.2007 21:27
Обучение във фантасмагории :Р
цитирай
3. albizia - Във всяка приказка нещата свършват ...
30.08.2007 22:26
Във всяка приказка нещата свършват добре. Иначе от децата щяха да израстват зрели хора, не вярващи в нищо. Те и сега повечето растат такива...Може би защото отдавна никой не ги учи да обичат книгите. Как да накараш горкото хлапе да прочете 3000 страници писания за чудеса и магии? То милото е уморено от висяне пред компа и стреляне по виртуални противници...
Образованието е в плачевно състояние и все по-зле ще става, защото докато на мен ми прилошава от неграмотните писания навсякъде, на повечето отговорни за ограмотяването на нацията хора изобщо не им пука. Водят си статистика за всичко, но не правят нищо полезно за подобряване на положението. И Хари Потър няма да им помогне. Кофти, магическите пръчки са само в книгите.
цитирай
4. oakpath - =)
30.08.2007 23:53
Много хубав пост! =)
Аз харесвам Хари Потър и не мисля че е само за деца.
Не уча в България и незнам как е тук, но лично аз знам кой е Дарвин и как се изчеслява корен квадратен, а също и моите прители които за разлика от мен, учат тук =). А за Азис.... нека оставим темата, не смятам че изобщо заслужава да бъде коментиран.
цитирай
5. danistar - хихи
31.08.2007 11:11
това ми хареса :)
цитирай
6. анонимен - Това, за което разкаваш е послед...
31.08.2007 11:59
Това, за което разкаваш е последоватлено прилагана политика от 1989 насам.. за жалост!
Целта е незаинтересован и необразован млад народ с материалистични морални ценности - той лесно се манипулира и управлява. Същото важи и за циганите, които незнайно защо изведнъж станаха роми? 10 века цигани, сега роми!
цитирай
7. timmyd - То всъщност "роми"
31.08.2007 12:02
идва от една легенда за принц на име Ром, който бил прокълнат от баща си, а на всяко проклятие майка му противопоставяла благословия.
Между другото легендата се изучава в пети клас :)
цитирай
8. svoboda64 - Просто няма постоянство...
31.08.2007 13:26
А училището е място, където се отработват "трудови" навици...

Вярно е, че индустриалната вълна се смени с информационната и още не можем да решим как да се справим с нея, но навикът да се учи е необходим на всички. Пък навикът се създава с повторение:)) Някак си той ни се губи в постоянните реформи и криволици:)))))))

Аз не съм много "за" тестовата система, защото ми прилича на тото, пък и така се практикува от ученическото народонаселение. Тестът показва "плитчина" на знанието, а не "дълбочина":))

Проблемът с циганите-роми няма да се реши, докато обществото не покаже, че за децата им няма да има място един ден "под слънцето", ако преди това не са минали през формалното стъргало на училището. Може да звучи жестоко, но някои мерки трябва да се прилагат с цялата им сила и безотказност, за да се постигне дълготраен ефект.

Приятен ден!
цитирай
9. timmyd - да,
31.08.2007 14:02
аз съм на мнение, че обществото някакси маргинализира проблемите на образованието, защото резултатът от тях е в далечно(или не дотам далечно) бъдеще. А мерките трябва да са изключително сериозни!
За тестовете имам предвид, че са добре за български език, защото се проследява материал от цялото основно образование, но къде остава литературата и създаването на текст не ми е ясно.
цитирай
10. svoboda64 - Точно това коментираме с колеги:))
31.08.2007 14:36
В съзнателния им (трудов) живот на все повече хора ще им се налага да създават аналитични текстове (отчети и най-различни фирмени анализи). Едва ли ще могат да се научат да правят това в университета, ако преди това нямат основата от училище:))

А умението за създаване на собствен текст, отговарящ на определени формати, с тест (избери кое най-много отговаря на...) не се създава:))
цитирай
11. анонимен - az sam na mnenie,
31.08.2007 15:45
4e bg obrazovanieto e pod vsiakakva kritika,kulturat ili po-to4no halturata,koiato se suzdava dnes e ne6to,koeto suzdava u decata na BG izkrivena i po6la predstava za sveta.a li4no az,makar i na 27,haresvam harry potter,za6toto makar i po edin po-mra4en na4in utvarjdava mnogo moralni principi i ustoi u decata-koe e dobro,koe zlo...
pozdravlenia za temata,koiato si podhvanala!mislia,4e zaslujava i produljenie ot vsi4ki nas!
цитирай
12. timmyd - да,svoboda64,
31.08.2007 18:03
Но тенденцията май е именно в това- всичко да е на тестове. Аз лично не съм съгласен, ама кой ме пита :) Да се научиш да създаваш текст, изпълнен с мисъл, а не преразказ, според мен е една от главните цели на образованието изобщо. Това означава да се научиш да мислиш - и в писмена и в устна форма. И се гради предимно в часовето по Литература, нормативното оформяне трябва да е в часовете по Български, а по останалите предмети е тренирането чрез писането и говоренето по въпроси, изискващи анализиране. Това е според мен. Винаги можеш да назубриш нещо, за това се иска памет, но главното за мен е след като имаш теоретичната основа, да добиеш и практическата. Защото животът е общуване, а ако не можеш да общуваш ... какво се получава?
И за целта на училището- аз като ученик чух една мъдра мисъл - че смисълът на училището е да се научиш как да учиш. Аз бих допълнил - смисълът е да се научиш как да учиш, да добиеш една сравнително богата обща култура, да знаеш какво искаш от живота - професионално, и как да го постигнеш.
цитирай
13. svoboda64 - Здрасти пак, Тими,
31.08.2007 18:35
Аз лично се "плаша" от тестовата система:)) Нали чета американски сайтове, гледам им филмите...и като виждам-чувам колко думи имат в активния си речник... Преподавам английски в момента, но май по-често преподавам - български, както и "обща култура"...зад думите стоят реалии, културни пластове, регистри на изразяването, както и индивидуални употреби (стилистика)... Как ще се разбереш с другия като нямаш "усета" за себеизразяване, а оттам и развитата способност да чуваш и анализираш (декодираш адекватно) какво ти се говори насреща... Ами ето ти готови "войни": ти какво ми каза, аз какво разбрах:))))))

Една от централните тези на Програмата (2006-2015) е развитие на критическото мислене. Ама за да имаш такова трябва да знаеш 2 и 200 и целия цифров ред, после идват различните действия, които хич не са малко... И е хубаво като ти ги покажат, но още по-хубаво е, ако някой има търпението да ти позволи да си "играеш" с тях, докато сам овладееш употребата им:)) Това изисква достатъчно запас от търпение и концентрация...нещо, което също все по-малко наблюдавам наоколо. А и хората не са еднакви - едни овладяват бързо, други бавно. Едни се отчайват от трудностите, други - същото ги стимулира. Но всяко дете има нужда от окуражаване, че ще се справи самичко. Сега това се замества от "готовата форма" - я като частен урок, в който някак не съучастваш отново, я като copy-paste от мрежата или други услуги за мултиплициране на изрядна посредственост, отговаряща на "стандарта":))

И последно: сравнително богатата обща култура се набавя чрез въображение... търсенето на чуждото, култивиране на своето. Май Айнщайн беше казал, че то е по-важно и от знанието. Знанието остарява, въображението - не...

На съвременното училище му липсва въображение и разчупване на калъпите... но това е общата болка на всяка формална система. Ще се изживее с времето. Надявам се:))
цитирай
14. jesusbg - ...
31.08.2007 19:28
В парламента ей така...
Рано сутрин наш Азис,
ще командва "Огъзис"
цитирай
15. анонимен - Прост народ по лесно се управлява, манипулира...и накрая умира, изчезва!
31.08.2007 19:43
whiteshadow, съвсем правилно разсъждаваш. възмущавам се обаче на безхаберието на родителите -мислят единствено за работата си, често в чужбина....и зарязват децата си на роднини и на улицата?! Най лошото е, че вярват на лъжите на децата си и то 100%. Нека си вярват деца са им, но когато се касае за учител 95% от децата лъжат родителите си. Крият истината!!!!!!

цитирай
16. анонимен - @sekirata,
01.09.2007 12:30
Ами то това е трудността да си учител: да намериш начин да съобщиш истината на "всички заинтересувани страни":)) Пък за родителите... ако винаги вярват на това какво им говорят децата, не са дорасли до титлата. Просто са били/са биологични възпроизводители:))
Приятен ден!
цитирай
17. анонимен - всичко казано и споделено
01.09.2007 15:28
Всичко казано и споделено тук приятели е така,но докато си говорим и действаме само на ниво блогове,"управляващите" продължават да рушат и съсипват.Ние по стар български обичай ще си говорим в тесен кръг,да не вземе някой да ни чуе, както беше преди 1989 година.Хайде да се замислим по въпроса за излизане извън границите на блога.Сигурен съм и знам,че съмишленици има много, а да ги открием не е трудно - просто малко повече публичност.Все още не във всеки дом има компютър и интернет,което може би също е част от обещанато светло бъдеще,което така и не видяхме до ден днешен.Управляващите много добре знаят,че няма да изпълнят обещанието си за светло бъдеще и пускат в ход многобройните си промени в образователната система,с които се цели едно единствено нещо,ако влезем виждащи в училище,да излезем напълно слепи.
Не четяли книги учениците - нали това искаха да постигнат,е успяха.Сещам се за лозунг от манифестация на 24.05. от 196...-някоя си година / стара снимка в семейния албум /,на който пише: Без книга в света е тъмно. Тъмно е и много изгодно,за да можеш да "управляваш". След като са се загрижили толкова много за книгите и децата, да вземат да намалят ДДС-то за печатни издания и да отпуснат значително повече пари за обоготяване на фондовете на училищните и обществени библиотеки - да станат по-лесно достъпни книгите за всички. Няма да сравнявам цените на цветните списания за поп-фолк и на книгите.
Нека всички заедно положим усилия и нека излезем пред завесата на блога,зад която също е тъмно.
цитирай
18. svoboda64 - Анонимен,
01.09.2007 16:23
Ние, поне аз, с други извън блога сме правили разни работи и сме писали и говорили където трябва... но има една приказка: Кучето си лае, керванът си върви...

Срещу "глобализационните" тенденции едва ли ще можем да ритаме много успешно. Те и анти-глобалистите в това са обвинявани - че действат кампанийно, само при "срещи на върха":))
Проблемът с четенето не е от вчера. И не можем да кажем, че "днешните" не четат. Въпросът е - какво? И кой да им покаже красотата на онези "10 смислени книги" (аз не съм максималист), които всеки човек трябва да прочете през живота си. За всеки вероятно ще са различни. Но след тях човечЕто няма да е същото - надявам(е) се, че ще има поне една бръчка...по челото, че нещата могат да се виждат и другояче:))
цитирай
19. анонимен - Ti si tolkova na 27 godini,
01.09.2007 21:19
kolkoto moite za 15:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: timmyd
Категория: Лични дневници
Прочетен: 803190
Постинги: 151
Коментари: 1288
Гласове: 11874
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031