Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2007 13:04 - Но те са просто деца...
Автор: timmyd Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1863 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2009 21:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди час мислех да пиша...
    Гледах историята за Могилино...Първо...блокирах напълно...После ме обзе тъга и безпомощност...бях и ядосан, че нещо подобно може да се случва и че това не е филм на ужасите, а реалност с живи хора... с деца... 
       Всяко дете е донякъде безпомощно, а тези деца се нуждаят от повече грижи... Всяко дете се превръща в зрял индивид, който може донякъде да се грижи за себе си... При тези деца е по-сложно... Някой във филма каза, че всъщност това е всичко, което може да се направи за тях... Но е безумно, когато детето се превръща в цифра от статистика, когато индивидуалното изчезва в някоя затънтеност балканска... Всички сме хора- не са достатъчни само храна, вода, дрехи, къпане... Всички се нуждаем от общуване... Очите ми се пълнеха със сълзи при вида на потресаващата самота на тези деца... Затворени в своя изтляващ свят... Хората, които се грижеха за тях- вероятно повечето са там от нужда.. Лично за мен в подобно място може да работи само човек с призвание... Сигурно и на тези хора им е тежко, но те не са специално обучени и всъщност в известна степен са безпомощни да направят ... нещо.
        Преди малко гледах по Бтв новините репортаж за друг дом с деца със специални нужди.  Там нещата изглеждаха по-различно. Децата се усмихваха и сякаш светът им не беше толкова самотен... Значи може, но там и хората, грижещи се за тях, бяха по-различни. 
        Не знам кой е виновен, дали има виновни... не ме и интересува. Важното е нещата да се променят... Не знам аз дали мога да променя нещо... За тези деца, едва ли... но може би, ако всеки един от нас покаже, че различният не ни е враг и не  е опасност, ако покаже на детето си, на съседчето или на родителите му, че толерантността е ценност, тези деца няма да бъдат отхвърляни и от собствените им родители....
      Не знам... и ми е тъжно...


Тагове:   Могилино,


Гласувай:
0



1. timmyd - п.п.нещо се обърка, затова ги слагам тук
10.12.2007 13:59
Коментари

1. zayo - ужасяващо е.
09.12 20:20
хората предпочитат да не знаят.
хората предпочитат да им е по-лесно.
хората предпочитат да не ги занимават с неща, които не ги засягат.
мдамм.
тъжно. много.

Изтрий
2. novax - Чудя се защо постинга ти...
09.12 20:43
Чудя се защо постинга ти не е на първа страница???....изглежда zayo е прав.....
Не знам и на мен ми е тъжно....


Изтрий
3. nezabravima - ***
09.12 20:46
Лелееее, забравих да го гледам... Много ме е яд!:(
Тази тема е толкова жестока...

На мен също ми е тъжно... много...

Изтрий
4. marty - Не съм гледала филмчето
09.12 20:51
за децата в Могилино, но от твоя постинг нещо ме стегна и в ума и в сърцето и ..................
се замислих .
И във връзка с написаното от zayo.- Не съм съгласна с теб zayo.
Българина е състрадателен, все още.
Ако мобилния му оператор, му поиска левче за дадена кауза /беден/богат / българина ще го изпрати това левче,че и две, въпреки финансовите si възможности ...
/Българската Коледа доказва правотата ми/, но дали с пари може да се купи професионализъм.
И докога държавата ще бяга от задълженията си.


Изтрий
5. zora1 - ............!
09.12 21:11
Дааа...!
Някой беше казал,че в България стана традиция
бедни да помагат на бедните....
Припомням го не случайно,а защото лично възпитателка от такова училище
ми е разказвала как бедни хорица от села и околност.......(около тия домове)
Господ да е над тях.
И над нуждаещите се и над тези който мислят за тях!

Изтрий
6. chara - зная за филма от месец
09.12 21:14
както и за мейлите, пратени до всички депутати от европарламента по повод филма. Писах дори в "Страната на чудесата" за тези деца, както и за всички останали, отглеждани в институции. Това беше една от страшните тайни на нашата страна, както и непризнавана безотговорност. И не е само този дом, за съжаление и ужас! Има много такива, скрити на най-невероятни места. Но защо винаги тук нещата се случват, когато някой ни размаха пръст от вън!..

Изтрий
7. zayo - разбира се, че е отдавна.
09.12 21:24
доста месеци минаха, откакто се чу за 1ви път за това. но моля ви се, всички в държавата са много отговорни, загрижени и състрадателни ! и всичко се прави не-кампанийно. ха. друг път.
тези деца няма нужда само от храна, памперси и нормални, топли сгради. ( да не говорим, че те и това нямат ! ). имат нужда от Г-Р-И-Ж-И ! при това специални, медицински..
а с тези кампании хората само си измиват очите, и фирмите си правят ПР. не казвам, че е лошо. нека дават средства разбира се. но обществото не хае. "родителите" просто ги оставят. дори не се отказват официално от тях, за да имат шанс за осиновяване. Не. Те са състрадателни и просто ги оставят на държавата. Която пък, в лицето на своите служители, казва "не може да се направи нищо повече за тях, правим каквото можем."
м?!

Изтрий
8. soho - Дори нямам думи :(
09.12 22:39
Дори нямам думи :(

Изтрий
9. candysays - Да, ужасно е..
11:49
И е вярно, и е естествено, че хората предпочитат да не знаят.. Тъжно, но факт. Дори и ние.. До голяма степен и заради това адски неприятно усещане, че не знаеш какво би могъл да направиш за тези хора, че ти е мъчно, ужасно мъчно за тях, но си безпомощен, и си далече, и също- заради вината, която неминуемо изпитваме (съзнателно или не), че ние сме по-добре.
Поне според мен е така..

:(((

Изтрий
цитирай
2. анонимен - Тим..
10.12.2007 15:21
това са последните останки от онова изкривено разбиране,че децата със специфични нужди и увреждания са нещо срамно и трябва да бъдат крити изолирани и оставени да умрат в забвение,като душевно-болните в тази страна и като много други неудобни и нелицеприятни неща.
За голямо мое съжаление съм се сблъсквала със проблема очи в очи, и честно казано,ми отне много време да го преживея,преодолея и да се освободя до някъде от срама,че живея в едно общество което отритва различните.
Скандалното е ,че британците отново ни направиха пред целия свят най-големи варвари,но ние вероятно сме,след като сами не събираме сили да се противопоставим на нередното отношение,да направим нещо сами..Докога ще сме нерешителни и плахи,аз нямам отговор,разбирам само,че сме един смазан народ.И понякога човешкото едва мъждука.
Не са достатъчни благотворителностите по празници.
Ежедневието е това,което ни прави или не хора.
цитирай
3. presly - На мен не ми стана тъжно,
11.12.2007 22:00
изпитах гняв към всички тези дебели лелки, които гледаха как децата вегетират и казваха "Не ми изглежда болна..." и т.н. Какъв човек трябва да си за да позволиш, за да гледаш това, за да участваш в него...хората се смиляват над животни, а ние тук...
Всеки казва англичаните били студени, негостоприемни и др., но аз не съм видяла това- виждам как хората се грижат за децата си, как тук в България се грижат за сираци и изоставени животни, а ние уж "топлите" българи правим това с децата си... срам ме е, ужасно е... чувствам се все едно аз съм направила нещо нередно... и въобще... не разбирам как хората, които работят там са равнодушни... не го разбирам... Все по-често не разбирам това, което хората вършат или не...
цитирай
4. sasso - Признавам си...
20.12.2007 11:41
Не можах да изгледам филма. Правих се на корав мъж до средата, повече не издържах. След такъв филм е нормално да се замислиш какво може да се направи за тях. Единственото, което ми дойде на ум е някаква национална кампания подета от НПО (защото на държава не може да се разчита, тя има други функции), и тази въпросна кампания да събере пари примерно за ремонти други належащи нужди. Както и създаването на един фонд, който да се черпи за заплати на специалисти, които да се грижат за тези деца. Не знам дали каузата е загубена, предвид състоянието, до което вече са стигнали... все ми се иска да не е.

Да, тъжно е...
цитирай
5. анонимен - Благодаря
25.12.2007 23:35
Благодаря, че има хора, които разискват филма и ужасите в него. На други места обаче ми попадаха мнения, заради които ми идеше да разбивам физиономии...
А иначе, има сайт за М. (www.mogilino.wordpress.com), воден е от "БГ мама" мисля, там има малко новини и статии, има и списък на всички подобни домове в Б-я. Не е кратък и ужасно ме гризе мисълта, че някъде там, докъдето още не е стигнала нечия камера, всичко е ужасно колкото в М. или повече... ИСКАМ НЕЩО ДА СЕ НАПРАВИ - и за тези домове (и трябва да се започне оттам, служителите да са избирани ПО ПРИЗВАНИЕ наистина!), и за родителите, които отглеждат децата си със "специални потребности" у дома. Според мен 2те неща са 1 и също; само дето на никой "горе" не му пука. Масларова е боклук. И не единствен.
И УНИЦЕФ БГ уж дават информация и доклади - но после ги крият. Безобразна работа е всичко, но когато се отнася за здраве, и когато то пък е детско здраве, най ме боли. Иде ми да ги удрям в стената, казвам ви, хора. Sanonym
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: timmyd
Категория: Лични дневници
Прочетен: 803353
Постинги: 151
Коментари: 1288
Гласове: 11874
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031