Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2008 10:38 - Кой върху кого упражнява насилие?
Автор: timmyd Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2070 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 20.03.2009 22:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         През изминалата седмица станаха известни няколко случая на “спречквания” между репортери и “знаменитости”. Не се насочвам към законовата рамка на казусите, по-интересно ми е да си поразсъждавам простичко J

         Да вземем два примера – Стоичков и Денислав от Music Idol – двамата уж са доста противоположни, а реакциите им  в различните  случаи са доста сходни – раздават се шамари и ритници.

         Направи ми впечатление коментара на един испанец по ТВ-то – че ако журналист снима през стъклото на заведението, няма проблем, но вече ако влезе вътре и снима, това било нарушаване на личното пространство. На мен ми е странно такова разграничение.

         В другия случай – репортерката ходи подир Денислав и му намила на главата кой бил грозен, на кой майка му каква била.

         Аз като един върл противник на насилието в различните му форми смятам, че и двете страни са виновни в определена степен.

         Физическата саморазправа я отхвърлям тотално – това мисля няма защо да коментирам. Има различни начини да се избегне, макар че в определен момент адреналинът достига до критичен максимум - в такива случаи май най-доброто средство е мълчанието. Хм, макар че това си е и жива реклама…

         Обаче не разбирам твърде и онези журналисти, които, да ме извиняват, но създават погрешна представа в хората за Четвъртата власт.

         По ТВ-то един журналист каза, че подобни папарашки снимки са нужни на обществото и се правят именно за обществото, защото хората се интересуват и от действителния живот на звездите. Ама от гледна точка на звездите – сигурно в един момент им писва отвсякъде да ги гледат обективи или да им навират микрофони. Това си е пак форма на насилие и нарушаване на личното пространство май. Да не говорим, че журналистката във втория случай според мен точно това целеше – да предизвика агресия. А в първия случай – защо просто не го е попитал дали може да го снима.

         Но има и един трети момент – хората отстрани. Тяхната реакция също ме учудва. Не знам как е било при Стоичков, но при Денислав – имаше поне 2-3 момчета, които стояха отстрани и просто наблюдаваха какво се случва. Операторът също си снимаше методично и неотклонно. То верно, че като се намесиш, може ти да отнесеш нещо, но все пак…

        



Тагове:   общество,


Гласувай:
0



1. sparhawk - well
05.05.2008 13:10
Звездите ни може да са реагирали селски, но когато един журналист се мъчи всячески да те злепостави, като те снима как се храниш примерно с близки или пък когато обижда майка ти, трябва да е наясно какво може да се случи. Ицо и Денис реагираха селски на ситуацията, но моето лично мнение е, че това нанася вреда само на тях. Иначе журналистите си заслужават побоя.
цитирай
2. viki11 - И аз да подкрепя горния коментар.
05.05.2008 13:46
Журналистите ни са адски прости и се чудят, как да те предизвикат. Ами само ритници в такива случаи. Макар че Стоичков рита и без особена причина само, защото е звезда. Всеки случай е различен.
Околните, ей това ме дразни. Те са мухвьовци. Затова не се намесват. Много мърша има в страната.
цитирай
3. анонимен - Такаааа. Между случаят Стоичков и ...
05.05.2008 13:51
Такаааа.Между случаят Стоичков и скучаят Денислав разликата е от земята до небето. Интересно с какво е заслужил,какво е допринесъл за страната си тоя Денислав.Кому е известен в чужбина?И колко хора знаят Стоичков?Футболната звезда сега не е национален селекционер.Той не е президент,премиер на България и въобще не заема никаква изборна длъжност.Де юре и де факто не е публична личност.И по никакъв начин не е длъжен да се показва пред широката публика.И да спазва някакъв протокол,задължаващ го да прави това.Тъй както политиците.Нито се е кандидатирал за някакъв пост.Нито е избран на такъв за да бъде правен на маймуна от един световнонеизвестен фотограф.Не разбирам защо е действал като крадец.Има си нормални начини да се направи една снимка.Извинявайте обаче когато се снимам за лична карта,фотографът не хуква да бяга след щракването на кадъра.Подобно странно поведение говори може би за някои ментални проблеми у самозвания фоторепортер.Поведението му е толкова нелепо и алогично,че е безсмислено да го тълкуваме по какъвто и да е начин.Да се спрем на коментара на испанеца-че може да се снима през стъклото,но в заведението е нарушаване на личното пространство.Дори на автора на тая тема му е странно това разграничение.Вероятно не може да направи тънката разлика между снимки от/на улицата(обществено пространство) и снимки в заведение(частна собственост на някого).Толкова ли са много заслужилите българи,че трябваше да скалъпим тоя скандал?Забележете!Фотографът не е испанец,както в началото си помислих.Той е БЪЛГАРИН.Вдига шумен скандал и компрометира един човек допринесъл с нещо за тая страна.Прави го не тук,а в Испания.Сякаш съвсем умишлено за да излага България пред чужденците.Тоя негов маниер да окаля и излага държавата си отдавна е станал стил на поведение на повечето българи. След като сами си вредят аз не виждам какво добро бъдеще могат очакват в европейското пространство.Това което сам си направиш,никой друг не може да ти направи.
цитирай
4. timmyd - sparhawk и viki11,
05.05.2008 14:04
Именно и аз нещо подобно имам предвид - може да са реагирали по "селски", но тези срещу тях(особено с Денислав) са действали по същия начин. Макар че насилието си е насилие. А пък от подобни случаи се генерализира върху всички журналисти, което си е грешка.
цитирай
5. timmyd - анонимен,
05.05.2008 14:10
Че са различни случаите, различни са, но си и приличат. Кой колко е известен е важно, но дори и неизвестен да е - има едно понятие "личен живот", което не би следвало да се игнорира. А техниката "чрез нахалство към прогрес" не винаги е удачна.
По тази причина аз лично не виждам особена разлика между едната и другата страна на прозореца, защото и улицата и заведението са обществени места. Затова не оправдавам журналиста - трябвало е да попита. Не оправдавам и Стоичков - не е това начинът.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: timmyd
Категория: Лични дневници
Прочетен: 809128
Постинги: 151
Коментари: 1288
Гласове: 11874
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930