Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2009 18:30 - За книжовния език, грамотните депутати и новия Закон за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка
Автор: timmyd Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1197 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.05.2009 18:49


:) Започвам постинга с усмивка, защото още се сещам за примерите в пресата за "книжовния" език, който част от депутатите в българския парламент употребяват. Хубаво, че всеки е от родното си място, но не е хубаво, че поне старание не влага да усвои кодифицирания вариант на езика в страната. Пък нали и пример дават на народонаселението в китната ни Родина. 
(Тук отварям скоба, защото пак ме напушва  смях, т.к. се сещам как се вихриха същите законотворци преди няколко вечери, че дори да се приеме(пак от тях) закона за НЕпушенето на обществени места, нямало кой да ги принуди да го спазват - брей, че интересно и примеропоказателно - депутат=законотворец ? депутат=закононарушител Тук аз виждам ЯВНО противоречие. Така че кое ще ги накара да спазват нормите езикови...кауза пердута. Затварям си скобата)
За книжовния език - мил и роден, скоро се вихри друга дискусия, писаха се петиции в нета, че бил заплашен, т.к. в проекта  на Закон за училищното образование(пише го в заглавието пълното име) отпада т.4 на чл.16 от сега действащия Закон за народната просвета. Точката гласи, че държавните образователни изисквания се отнасят до много неща, от които едно е т.4 - Усвояването на книжовния български език.
Редица интелектуалци се изказаха против, затова се напънах да прочета проекта и да разбера наистина ли, както казва министър Вълчев, махат точката, защото съдържанието й го има на други места в закона. (За справка в сайта на МОН всеки може да се запознае с проекта)
Четох, прозявах се, четох, не се прозявах и накрая обобщавам наблюденията си:
Книжовният български език е споменат в:

чл.16(2) Наименованието на училището, детската градина и центъра за работа задължително се изписва на книжовния български език.
чл.86(3)Основните цели на общообразователната подготовка са:
2. да създаде условия за формиране на ценности, на чувство за българската национална идентичност, уважение към другия, на активна гражданска позиция и отговорност;
Чл. 93. (1) Учебниците и учебните помагала се съставят на книжовния български език.
(2) Учебниците и учебните помагала осигуряват условия за усвояването на книжовния български език.
чл.183 (2) Учителят има следните задължения:
2. да преподава учебния предмет на книжовния български език, с изключение на учебния предмет „чужд език”, учебните предмети на чужд език и майчин език, да общува с децата и учениците на книжовния български език и да ги подпомага да
усвояват книжовноезиковите норми;

Държавните образователни изисквания(ДОИ)(така научих пак от закона) се дават допълнително с наредба на министъра на образованието, т.е. когато се приеме закона, министърът ще обнародва наредба за ДОИ за усвояване на българския книжовен език. Такава, апропо, се е появила на сайта на МОН в раздел новини(и нея се напънах да прочета) и в нея ясно и конкретно се определя, че всичко в българските училище трябва да е на български(без майчиния език, когато е чужд, и учебните предмети по чужд език). Много хубаво, но наредбата се отнася за сега действащия Закон за народната просвета.

Не съм сигурен защо от министерството не направиха жеста точката да си остане, не ми е ясно и защо никой от МОН не излезе да разясни на хората за какво става дума всъщност.

п.п. Вземете прочетете и вие проекта на закона,  в него има доста интересни неща.
п.п.п. Аз смятам, че не се прави достатъчна за усвояването на българския книжовен език в училище и извън него.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: timmyd
Категория: Лични дневници
Прочетен: 809487
Постинги: 151
Коментари: 1288
Гласове: 11874
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930